Escape to Allah

بسم الله الرحمن الرحيم

8 July 1992
8 July 2015 

It's been 23 years, me in this Dunya . 
How time flies . 
Alhamdulillah for every ni'mah from You Allah .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Today , as I woke up . 
I received a Whatsapp from .. whom i was called her 'adik' . 
It was a long one . 
I knew she would reply mine before on this day . 

If I could state one by one of what she said  . 
I could cry even longer than I first read it . 

Thank you for the wishes ukhty . 

It calms me so dearly receiving your message . 

Dari apa yang ana terima dari enti ,
ana nukilkan disini . 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Terima kasih .
Yang akhirnya menyedarkan ana , untuk lebih prihatin terhadap seorang manusia . 

From the point that you wrote ,

Ana rasa , ini yang mampu ana simpulkan .  

Ana tidak memahami enti , dan begitu juga enti tidak memahami perkara sebenar tentang ana . 
We are both confuse of what we felt each other . 

I don't want to make you like my own 'husband' or my own 'boyfreind'
*as like you said you've got a men feelings in yourself
To love like a couple of marriage . 
or to concern like my own Zauj . 

No . 

But maybe you think I am . 
maybe you think that I was like that.

I care to you , 
Is the same level like I care to my own sister .
that is why I called you 'adik'
Eyqa always mad at me , 
she thinks I was so busy body about herself, 
the main thing is that I am too concerning about her . 

So do to you , ukhty . 
yang dapat ana tafsirkan enti mase di Jordan adalah , enti adalah Eyqa buat ana di Jordan . 
yang ana boleh gaduh
yang ana boleh cubit 
yang ana boleh tido sama2 
*sebab dari kecil ana dan eyqa dah macam gam
yang ana boleh keluar mane2 same2 . 
*mungkin tika ini ana rasa ana terlalu rindu kan adik ana eyqa , buatkan ana rapat dengan enti yang ana anggap enti adalah eyqa . 


Oh, Akhilla' .
a word Akhilla'

Of course I know akhilla' is not just for a 2 person . 
That's why Allah stated in the Quran Illal muttaqeen . 
and akhilla' itself is for everyone . 

Satu persatu ana baca , 
of what you sees me is like I am so attach with you . 


---------------------------------------------------------------------------------------------


Truthly speeking Ukhty , 
The first time I meet you is the first time I changed myself .
I am totally changed . 

Me , is a stuborn person 
Is a very agresive girl . 
And I don't play games with this love 'things' .
I was very harsh in every words that I spoke with people .
*sampaikan ibu pernah menangis terasa hati dengan kata-kata ana .  


But  a short meet with you , 
Allah gave me a soft hearted to know you dearly . 

Forgive me for being weird with you . 

And to be frankly speaking , 
me neither is confuse of my ownself since I met you 

Since I know you , 
I'm too focusing on you . 
I can't get myself right why am I doing that to you . 

Ya Allah , 
sejujurnya ana sendiri keliru dengan diri ana sendiri . 
Being too close to you makes me calm actually . 
Being know more about your family makes me want to know you more .
And that is why I was too too close to you .
Ana tak suka tafsir kan diri ana sebagai attach
disebabkan itulah ..  

Kalau lah enti sedar , 
Yang mase ana melarikan diri dari enti , 
mengambil mase 2 bulan untuk ana tahan ,
itu adalah saat yang paling paling damai ana pernah rasa ,
damai dari memikirkan segalanya tentang manusia 
damai dari menjaga hati manusia 
damai dari fitnah dari manusia juga .

ana sendiri bukanlah manusia yang sukakan keakraban sebegini , 
ana berkawan dengan semua , 
dari yang masih mengejar kebaikan hingga lah yang paling baik pernah ana berkawan . 


tapi enti seolah-olah memberi pengharapan yang sangat besar pada ana saat ana melarikan diri . 
itu yang mengubah hati ana . 
ubah hati ana untuk kenal enti lebih lagi . 
dan ana fikir enti okey dengan keadaan tu .
padahal .. dan akhirnya ... 


Astaghfirullah . 

This was a big mistake ukhty .
A very big mistake . 


Moga Allah ampunkan jiwa ana yang dah lalai terhadap jiwa manusia manusia sekeliling ana . 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A words for you Ukhty , 

I deserved to have all of this situation that we had . 
Because I was the one that created all this feeling . 
Although , me myself is confuse about my ownself . 

If you said that : 

" Mudah dan mampu tak untuk akak .. lupakan konflik dalaman yang berlaku .. lupakan emosi yang tercalar ? Untuk mulakan yang baru .. dan lebih aman damai ? " 

I would say ,

Give me some time . 
changing a heart from a person yang ana dah anggap a sister to me , 
is like moving a big stone from a high places to the ground . 

Berat rasa ni , 
seolah-olah ana kene lepaskan seorang adik . 

Ana tahu kepentingan keluarga ana , 
sebab tu segala masalah pun , 
ana masih lagi mencari keluarga ana . 

Ini semua kerana dosa ana , 
Ya.
kerna dosa ana menggunung . 
pernah sekali , satu malam , 
ana menangis yang agak teruk , 
sangat teruk sehinggakan enti sendiri boleh perasan . 
Then , ana jawab. 
ana menangis kerana dosa ana banyak sangat . 

Situasi kita ini adlah perkara yang paling ana takutkan  . 
Because of my sin , I hurt many peoples heart . 

Sehingga kini , 
Ana anggap apa yang berlaku ini adalah salah ana , 
Ana yang create semua ni , 
Dan ana lah yang perlu damaikan sendiri . 

Cuma , 
ana berharap enti tidak lah berbuat begini lagi dengan orang lain .
Jika benar apa yang enti rasakan , 
teruskan , 
Don't give hope to them .  

Biarlah diri ana sendiri yang terasa lelah nya , 
sakitnya,
 tanggung semua harapan yang ana sendiri create ni . 

Ana maafkan enti , 
dan maafkan ana juga . 


tapi ana bersyukur , 
Allah masih lagi tunjukkan ana jalan yang sebenar dalam mengejar taqwa Nya . 
Dan ana bersyukur terima message dari enti , 
yang akhirnya membuka jiwa dan minda ana . 

Ya ujian kita berbeza . 
dan 
Ana terima ujian ini dengan 
Redha . 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moga enti ketemu dengan sahabat yang lebih baik dari ana , 
Moga enti dan keluarga enti dan bakal keluarga enti sentiasa dibawah rahmat Ilahi . 

As time passes , 
I think there's no you and me , 
there's no akhilla' 
there's no kura-kura and domo ,
and there's no adik and kakak . 

:')

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





" Accept the fact that you will grow apart from people you've had significant relationships with . Understand when someone no longer positively affects your life . Let them go . Don't hinder your growth . " 
-Quote-



 " ربنا اغفر لنا ذنوبنا واسرافنا في امرنا وثبت اقدامنا وانصرنا على القوم الكافرين "

... Ampunkan dosa-dosa kami dalam tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami ....



I thanked you Allah , for all this . 
















No comments: