Jaulah Terbaik ! ~

بسم الله الرحمن الرحيم 
السلام عليكم

TURKEY !~



semangat tak .. haaaa .kelas kau myra ! HAHA !~ :p
sebelum myra cerita lebih panjang . 
alhamdulillah , alhamdulillah , alhamdulillah . 
bersyukur ke hadrat illahi . 
Allah masih memberi peluang kepada myra untuk bernafas di saat ini . 
dan Allah juga masih memberi peluang pada myra untuk terus kan kehidupan menjadi seorang muslimah di atas muka bumi ini . 
terima kasih ya Allah !~ :D

okeyh . seperti yang telah myra post kan dulu .
myra telah pon pulang dari berjaulah ke turkey !
cewaah ! :p

ya Allah , seronok nye tak terhingga ! masyaAllah . 
saya menyarankan kepada kalian2 .
silalah ke turki . *poyo je . ==' 

apa 'ibrah yang myra dapat ?? 
haaa . ni yang nak cerita ni . :p 
بسم االله الرحمن الرحيم 

jaulah myra ke Turkey pada 21/1/2012 - 29/1/2012 .. 
yakni selama 9 hari dengan menaiki flight ROYAL JORDAN . * promote sikit . :p 
alhamdulillah . sepanjang keberadaan myra kat sana . 
bajet tak lari . cukup2 alhamdulillah . terima kasih ibu ! hehe :p 



first2 myra sampai kat sane . myra terasa kagum laa jugak . 
(perbandingan antara Jordan vs Turkey )
of course la Turkey menang . 
tengok airport pon dah macam airport Malaysia . 
hebat laa . 

then , disebabkan kitaorang ni group student yang berjimat . (==') 
jadi , tour guide kami membawa kami ke hotel dengan menaiki train . 
alaaa , macam kat KL tu .
 dari airport ke KL Sentral . lebih  kurang laa tu . 
*nisa terer la bab2 train ni . :p 

ni name nye JOTEN !~ 
untuk naik train pakai ni . atau kad macam TnG tu . :) 

okeyh . dari train kat airport tu . kami turun di Zeytinburnu . 
then tukar train lagi . 
dari Zeytinburnu ke Cemberlitas .
lebih kurang 13 stesen kalau tak silap .
 berdiri laaa kami dalam train tu dengan beg yang berguni2 tu .
HAHA !~ :D 


Airport - Zeytinburnu 


kenangan : kena tinggal train. HAHA !~ :D
*bukan myra . orang lain okeyh ! :p 




Zeytinburnu - Cemberlitas 
*yang baju  ungu tu kene tiggal train tadi . :p


mase dalam train tu . 
myra tergamam . 
sebab nye . myra ingat kan turki ni lebih  kurang Jordan 
*dari segi kebersihan + adab . 

tapi , Ya Allah . 
tak same langsung . 
orang turki ni . orang yang beradab . tak merokok selamba2 je .
*macam kat Jorden ni . =='
then , orang die cantik2 . tempat diorang bersih . 
walaupun kat sane . diorang  tak pandai speaking English sangat . 
tapi tak lekang dari menegur orang2  asing kat negara diorang ni . 
even dalam train pun .
myra dah dua kali ditegur . 
kalau diorang tak reti cakap english diorang gelak2 ,
buat bahasa isyarat . 
ktorang pon ape lagi . gelak laa sekali . 
*itu yang mampu . da tak paham sangat . XD

then , sampai kat Cemberlitas . tour guide terus bawak ke hotel . 
dekat sangat dengan tempat train tu berhenti . 


tour guide adalah yang berbaju hijau . harap maklum . 


kalau nampak dekat belakang tu ade macam grill warna hitam . 
kat situ kita boleh turun .
ade kitchen kat bawah .
sape2 yang lapar malam2 .
selalu laa turun makan maggi . hehe :p 


sebelum masuk bilik kami perlu isi borang ni . :) 


ni laa bilik kami . 
akhwat ade 13 orang . 2 group 5orang. dan 1 group 3 orang . 
walaupun bilik kecik . tapi alhamdulillah . selesa . :) 


dan ini lah nama hotel kami . :) 
sangat best hotel ni . 
student yang datang melancong ke Turki memang ramai yang akan pilih hotel .
terutamanya orang Malaysia . 
*hotel ni macam Hotel orang Malaysia pon ade. kejap2 jumpe orang malaysia . :p
*wi-fi free . ;p 

hari first , kami tak pergi jalan2 mane2 pon . 
cume malam tu , tour guide bawak kami jalan2 di sekitar Cemberlitas tu . 
makanan diorang sangat laa ........... Diet . :p 

nak taw kenapa . ?? 
haaaa. tengok la ni . :p 








kalau sape yang memang wajib makan nasi tu agak kesian ye .
sebabnye . nasi die memang sikiiiittt sangat2! :p 


ni plak kebab . kebab die wajib ade kambing . 
tiap2 hari bau kambing .
nak jimat , makan meggi je . :p 

post kali ni memang panjang ye . sape yang jemu . sila keluar ye . :p 
*ade ke halau orang . ish3!~ 

okeyh . antara tempat yang myra lawati bersama2 ahli2 group kami . 
jeng .. jeng ..jeng . :p 




Fateh Mosque .




semua orang pun kenal siapa Sultan Muhammad Al-Fateh kan ?
beliau adalah seorang yang sangat2 hebat . 
pada umur beliau belasan tahun beliau telah diangkat menjadi seorang sultan . 
kemudian , tika beliau berumur 21 tahun (if i'm not mistaken) , beliau telah menakhluk Constantinople.
sebelum Turki ni ditakhluk .
kerajaan Rom yang memerintah . 
semasa kerajaan Rom ni memerintah , gereja bertaburan diserata Turki ni . 
dulu Istanbul diberi nama Islambol ( kemenangan Islam )
tapi dah di tukar oleh Mustafa Kamal yakni Kamal Ataturk 
Ataturk tu makna nye bapa kepada negara Turki . 
so, bila Sultan Muhammad Al-Fateh dah takhluk Turki . 
beliau merobohkan semua gereja yang ada di turki ni dan membina masjid setiap 100m di Turki tu .
sebab tu kalau kita datang Turki , mesti akan nampak masjid yang rekaannye sama je semua . 
kenapa diorang reka masjid kat Turki ni same je semua ?? 
sebabnye , arkitek pada tika tu , seorang je . yakni .....





masjid terakhir yang beliau reka adalah .. 







apa keistimewaan Blue Mosque ni ?
masjid ni adalah masjid terakhir yang binaan nye macam ni . 
mempunyai 6 menara azan .
merupakan masjid terbesar di Turki .
dikenali juga sebagai Masjid Sultan Ahmed .
kerana , terbina nya masjid ni ketika pemerintahan Sultan Ahmed.
kalau dapat zoom in , setiap bucu di menara azan tu merupakan emas tulen . 
masjid ni terbina pada tahun 1609 ( kalau tak silap :p ) 
masjid ni memang keseluruhan nye berwana biru + hijau . 
sangat cantik , indah tika mata memandang . MasyaAllah . :) 

kemudian , berhadapan dengan Blue Mosque ni adalah masjid ...




gambar agak  kurang jelas . ;p 
boleh search ye . :D
okeyh , nama Hagia Sophia ni dalam bahasa Turki . tapi orang sebut Aya Sophia . 
*comel kan , macam nama orang . :p
dulunya Aya Sophia merupakan sebuah Gereja Besar Kristian Ortodoks 
masa ni zaman Turki Uthmaniyyah . 
kemudian ianya nya ditukar kepada masjid 
dan sekarang Aya Sophia ni dijadikan muzium . 
struktur binaan dia , masyaAllah . sangat cantik . 
sangat kemas dan teliti .
kalau kita tengok masjid2 kat sini ,
kita dapat nilai , betapa kreatif nye orang2 zaman2 dulu .
x kisah laa orang tu Islam mahupun Kristian . :) 
selepas Sultan Muhammad Al-Fateh menawan Constantinople , beliau mengarahkan orang2 nye membuang semua peralatan kristian dalam masjid ni dan menukarkannya kepada masjid . 
dan masjid ini pernah menjadi masjid utama tika zaman Uthmaniyyah tu . :) 
hebat kan orang zaman dulu . masyaAllah . :) 

okeyh , next kita pergi pada ....




sebenarnye Topkapi ni merupakan Istana buat Sultan2 mase zaman Uthmaniyyah dulu .
tapi selepas pemerintahan Presiden 1 Turki yakni Kamal Ataturk .
dia menukar istana ni kepada Muzium .
Istana Topkapi ni mula2 kami masuk , ingat macam istana biasa je laa .
tapi masyaAllah . 
banyak sangat tinggalan sahabat2 nabi serta tinggalan Rasulullah s.a.w yang dapat kita lihat kat sini . :) 

antara yang myra dapat tengok tinggalan sejarah kat sini .:

~sebatang gigi Rasulullah s.a.w semasa perang uhud (wallahua'lam ) 
~pedang Baginda serta sahabatnya , antara nya : 
Zubair bin Awam  , Khalid Al-Walid , Umar Al-Khattab , Uthman bin Affan , dan lain2 lagi . :) 
~baju2 para sahabat 
~baju anak Baginda yakni Fatimah .
~tapak kaki Baginda . 
~misai Baginda .
pengincir air Kaabah . 
~lock yang digunakan untuk kaabah 
~Hajar Aswad yang dikatakan yang asal . 
~pakaian tentera pada zaman Uthmaniyyah dulu . 
~barang2 rampasan harta semasa perang .
~senjata yang digunkana ketika zaman Empayar Uthmaniyyah 
~library Sultan Ahmed 
~tempat para gundik sultan mandi (myra tak masuk yang ni sebb kena bayar )
~tempat beradu sultan 
~tempat raja dirawat ( macam rumah sakit ) 

dan lain2. ade lagi banyak . mungkin myra tak  ingat . :p


anak sape la tertinggal ni . XD



kita boleh nampak Asia . :) 





teruja tengok tempat2 ni .;)









tak silap ni library diorang . :) 

haaaa.. mesty da bosan kan bace post ni .
*ade orang bace ke ? =='
tak kisah . asalkan myra menyampai kan . :p 

sebelum tu . myra terlupa plak. jom kita bercerita tentang Islam di Turki . :) 
okeyh , Turki ni merupakan negara sekular . 
so , diorang ni tak ade agama rasmi laa kiranya , semua agama diterima. diorang ni menjamin kebebasan agama dan berfikir . 
tapi alhamdulillah , majoriti besar orang Turki pada hari ini menganut agama Islam .
dalam 97-98% . *search laa kalau salah . :p 
dan mazhab yang diorang ikut kebanyakan nye dari mazhab Hanafi .
tapi adee je mazhab2 lain yang dikalangan orang Turki ni ikut .
syiah pon ade . dan kebanyakan nye di Istanbul . 
*kalau masuk masjid diorang kebanyakan nye mesti ade nama Hassan dan Hussin .
*kaji pasal syiah , anda akan tahu . cewwaahh ! :p 

dan dimana ada Islam disitu ada Kristian . 
Kristian still ade kat sane . 
tapi x banyak . 
dalam linkungan 120 00 orang .
dan gereja utama diorang kat Istanbul . 
haaa . lupe nak bagi tahu . Ibu Kota Turki adalah Ankara . 
tapi pelancong ramai tertumpu kat Istanbul . 
sebab nye Istanbul memang dijadikan tempat pelancongan . 
sebab tu gereja utama kristian kat Istanbul . ==' 

tu laah serba sedikit tentang Islam yang myra tahu . 
terima kasih  kepada wikipedia bergerak kami .
Kak Hasna' 
nak tengok blog die ?
lagi best .. ni haa . 
 :) 

jom kita sambung balek .  :p 


tugu apekah ?? 
ni dituju pada abang tersayang myra .
abg azim . baru dapat tahu tentang sejarah tugu ni . HAHA !~ :D

okeyh . tugu ni dibina mase zaman Constantinus dulu . 
dibina oleh Emperor Constantinus tu sendiri . 
die bina tugu ni . macam myra cakap kan dulu . 
macam simbolik bersempena dengan pembukaan awal kawasan tu .
tugu ni dah roboh sikit2 disebabkan perang zaman Ottoman dulu dan disebabkan 
gempa bumi jugak.
tapi telah dibina semula oleh orang sekeliling . :) 

next ! 


Grand Bazar !





LAI ! LAI ! LEOLONG ! LELONG ! 
MULAH ! MULAH ! 
macam tu laa orang Turki dok terpekik terlolong panggil customer .
*tipu semata2 .. =='

kat gambar tu nampak kedai semua tutup sebab masa ni hari first .
hari ahad, 
so , kedai semua tutup . :p 

kat Grand Bazar ni laa ktorang shopping .
macam Petaling Street laa lebih kurang . ;p 
bole mintak kurang . tapi kene pandai cakap laa. :) 
pastu diorang ni menjaga customer .
kalau customer masuk . 
diorang akan layan laa. supaya kita tak kluar dari kedai die . HAHA!~ 
takut x . :p 
xde laa.. orang2 Turki ni baik . :) alhamdulillah . :) 

satu lagi bazar adalah ...

Spice Bazar . 


Spice Bazar lebih kurang macam Grand Bazar jugak .
cume beza nye . Spice Bazar lagi kecik dari Grand Bazar . 
Grand Bazar tu boleh sesat kot. bercabang2 jalan die . *ponek oo jalan . =='

Spice Bazar ni tempat macam jual2 rempah , teh , halawiyat , key-chain , dan barang perhiasan . 
tapi banyak jual rempah2 tu laa . 
sebab tu name die Spice . :p 

satu lagi tempat shopping . 

Taksim Square .



tempat favorite nisa . :p 
barang2 kat sini semua murah2 
*bak kate nisa . 
sangat best ! seronok ! 
cume sesak laa..
sape yang tak biasa akan terus cakap NO ! :D

banyak lagi ni nak cerita pasal Turki ni . :p
harap bersabar ye . hehe . 
next , kami satu group merentasi selat Bosphorus . 
dengan menaiki kapal yang khusus nye untuk kitaorang satu group je . 







okeyh ni  last keyh . 

Bursa !!




jyeahh ! the BESTEST places ever !  :D
ape lagi . main salji laa . :p 
name tempat ni adalah Uludag .
Bursa tu bandar . ;p 

seharian menghabiskan  mase dengan bermain salji .
merasa laa jugak pegang salji ori . :p 


yee . myra hanya mampu naik ni je . :p
*sebenarnye tak reti main skii tu  ==' 
*bila teringat balik myra main ni . macam gajah naik kereta je aku ni haa . =='



muke bahagia masing2 ! :p 


excited oo minah ni .:D



yaaaa.. itu dia.. kanak2 riang sedang bermain salji . HAHA !~ 
seronok sangat2 main salji . :p
alhamdulillah . hehe .

sebenarnye banyak lagi tempat yang nak ditcerita kan . tapi disebabkan kesuntukan masa untuk bercerita . 
myra just tunjuk gamabr je keyh . :) 



sahabat till jannah . insyaAllah . :')



















*khusyuk tengok peta . bukan nye paham pon .mwahaha ! :D






siapa yang melancong ke Turki ni wajib makan ais krim ni . 
:D



kucing paling comel ! geram !~ grrr XD








kami batch paling muda . :)





yeah ! habes pon . hope sape yang bace ni tak jemu ! 
wah3!~ 
myra memang suke tangkap gambar sbb tu muke myra tak banyak ade dalam gambar . huhu :p
walaupun tak banyak yang myra tulis . 
tapi myra harap sedikit sebanyak dapat menyampaikan ilmu pada yang membaca . :)

dan sebenarnye . post kali ni myra tujukan buat family yang ingin tahu lebih lanjut  tentang Turki . >,<

enjoy !~ salam . :D




















2 comments:

SuFi Haraki said...

wah..bertuahnya dapt melancong jauh..teringin nk melncong lg jika ada peluang dn rezeki..nk buat umrah/haji...insyaAllah, ameen ya Allah: Entry Terbaru : Variasi Ummat Manusia

amirah aznam said...

alhamdulillah .. insyaAllah , moga dengan keizinan Allah . enti dapat pergi ke sana juga .^^ ameen !~ :)