ibu ! myra sakitt !~ :D

بسم الله الرحمنالرحيم 
السلام عليكم 

okeyh . sekarang pukul 11.20 a.m 
lagi 10 minit nak pergi kelas . 
sempat lagi tuhhh .==' 

waaaa.. ni haa . 
myra sakit ni . 
:(

HIRSUTISM 
*betol ke aku eja ni . =='

haaa . myra baru search . 
sakit ni selalu nye berlaku kat wanita yang ada masalah hormon . 
*ya , aku  ......

ni myra copy paste dari blog someone . 

Hormon androgen ni memang semulajadi ada dalam badan wanita tetapi dalam kadar yang sikit. So, kalau terlebih, ada la beberapa effect dia. Contohnya suara yang sepatutnya lemak merdu menjadi lebih dalam, period cycle korang tak teratur ada yang sampai berbulan-bulan tak datang period and rambut juga makin tipis. Kalau banyak sangat hormon ni means perempuan tu ada masalah kesihatan dipanggil hirsutism. Hormon androgen yang terlalu banyak pada perempuan nie mungkin disebabkan oleh penyakit yang dikenali sebagai Polycystic Ovarian Disease (PCO). Penyakit ini agak berbahaya tapi masih lagi boleh dirawat.
 Selalunya keadaan macam ini bersangkut paut dengan berat badan berlebihan, haid yang tak teratur, tumbuhnya jerawat, kulit menjadi kasar dan berminyak dan biasanya sukar mendapat anak jika telah berkahwin.


*sukar dapat anak . Oh my Allah ! :(

okeyh . sape yang mengalami perkara yang sama macam myra . ?
sila angkat tangan ! 


sesungguhnya , Allah jadi kan suatu perkara tu kan bersebab . mungkin ada sebab kenapa selama ni aku tertanya2 kenapa myra ni susah nak turun berat badan ea . asyek naik lagi ada laa. 


sakit tu kan anugerah Allah !~ :') 
insyaAllah . Ma Amirah kan kuat !~ heeeeeee :D
hamdanillah ..... :)

2 comments:

SayabudakBaru Belajar said...

saye pun sakit cntuh bru nk start mkin teruk

amirah aznam said...

yeke awak . syafakillah awak . semoga awak sentiasa dibawah perlindungan Allah . :')