seimbas lalu pengalaman aku menjelajah Beijing :)

بسم الله الرحمن الرحيم
اسلام عليكم

oke,, hari ini aku nak cerite sikit laa pengalaman aku pergi beijing hari tu ( 1/6/2011 )
alhamdulillah,, banyak pengalaman + ilmu orang luar yang aku dapat,,
and aku jugak dapat tahu sikit sebanyak kehidupan orang islam kita di negara asing ni :) 

oke,,, mule2,, aku cerita dulu laa tentang beijing,, 
korang kene tahu ni,, 
sejarah woo,, hahahah ! XD

di Beijing penduduk kat situ ade lebih kurang 16 juta orang,,
ini di Beijing sahaja keyh,, 
bukan satu China,,
nak katakan kat sini betapa ramai nye laa hai penduduk2 kat situ,,
sampai kan,,
diorg ader syarat untuk jadi penduduk kat situ,,
nak tahu ??? :)

semua penduduk kat situ DIWAJIBKAN untuk ade SATU anak jee,,
haaa,, jgn salah bace plak taw,,, SATU je,,,
sebab nye kerajaan kat situ macam nak stabil kan laa penduduk kat situ,, 
mane tak nye,, kat Beijing saje da 16 juta,,
beijing ni lebih kurang besar Kuala Lumpur la jugak,, :p
ade lagi yang kerajaan wajibkan,,
penduduk2 Beijing ni kene ade SATU kereta jugak,,
huisshh,, kat sane jam oo,, 
mampat,, kalah kat KL tu,,  huhu :p 
sebab kenapa diorang menghadkan satu kereta je untuk satu family,,
kerajaan sane tak nak kesesakan jalan raya yang teruk berlaku kat sane,,
cube korang bayang kan,,kalo 16juta kereta ade kat KL tu,, 
alamatnya,, tak payah ade kereta,, 
jalan raya tu jadi tempat parking je laa,,
kereta tak jalan2,, wah3! :D
pastu,, yang unik nye,, 
no plet kereta diorang ade untuk hari2 tertentu,,
contoh nye,,
kalau no plet kereta diorang kat belakang tu no 0 and 5..
no tu untuk hari khamis,,
dan no2 yang lain,,
unik kan ? kan ?
tak taw laa kalau korang da tawu ke belum,,
sebab aku tak tahu ni yang nak bagi taw ni,, ;p

lagi,, yang istimewa nya kat Beijing ni,,
masjid2 diorang ade je,,
haaa,, sebelum tu,, nak taw berapa bilangan penduduk islam kat sane ???
sikit jee,,,
300 ribu jee,, 
sikit kan,,
memang susah laa nak tengok orang islam kat beijing tu,, melainkan kat kedai makan yang islam,,
tapi kalau yang perempuan tak pakai tudung laa,, 

berbalik pada yang tadi,, 
yang istimewa nya kat situ jugak,,
masjid2 diorang mesti ade sejarah,,
means,,
masjid2 diorang kat sane yang beratus2 tahun punya,,,
setiap masjid kat situ ade laa sejarah2 yang tertentu semasa dibina,,
tak macam kat malaysia,,
kat malaysia,,  masjid macam muzium pun ade,,, huhuhu ;p

haish,, aku ni,, asyik banyak cakap jee,, gambar nye tak tunujuk2 pun,,
ni haa,,, meh laa menjamu mata jap,,


ni gambar aku kat depan Bullet Train,, err ayah aku cakap train ni yang ketiga terlaju,,
err ye kot,, huhuhu ;p 
*ignore org yg perasan comel tu keyh,, =='


haaa,, kat beijing ni pon ade coster jugak taw,, hahahah! :p


macam ni laa keadaan kat sane bile jam,, =='


ni antara restoran islam yang ade kat beijing tu :)
*sedap jugak laa makanan diorang tapi stail cina tu still ade,, :p


haaaa,, ni istimewa jugak ni,,, boleh dikatakan,,
kat sane orang ramai gune basikal ni,,
basikal bermotor,,
tak payah kayuh2 daa,, huhuhu ;p
pastu kat sane diorang ade lorong khas untuk yang bawak basikal + motor,, :)


ni bilik penginapan aku and noona ( kakak ) aku,, huhuhu
aku tak taw laa betol ke tak,, 
tapi,, bilik diorang memang had kan untuk 2 orang je duduk,,
tak taw la betul ke tak,, :p


haaa,, ni nampak tak mangga banyak giler ni,, huhu,,
keyh mangga ni aku snap mase kat tembok cina,,
dikatakan,, 
bagi pasangan yang da kahwin atau nak kahwin,,
diorang akan bawak mangga  and letak kat sini,,
simbolik nye macam nak ikat kan perhubungan diorang kat situ laa,, huhuhu,,
sweet kan :)


ni pulak,, mase aku ziarah tempat jed,,
haaa jed ni,,
bagi orang china,, untuk kesihatan.. 
mahal kowt.., huhuhu,,
my dad belikan cincin jed untuk ibu,, huhu :p


ader macam dalam cerita cina zaman dulu2 tak ? huhuhu ;p
ni kat tempat istana maharaja zaman dulu2,,
huish,, besau ooo,, :p
ade 9 pintu besar,,
orang cina zaman dulu2,, diorang kan pentingkan keselamatan ,,
sebab tu laa diorang buat pintu gate besar banyak2,, 
supaya musuh susah nak masuk,, huhu :p


ni pemandangan di tembok cina,,
kalau nampak laa,, 
atas gunung tu sambungan dari tempat yang aku naik,, :)


haaa,, tengok laa betapa tinggi nye laa haii tembok cina ni,,
*tobat tak nak naik daa,,
lotih bebeno,, hahaha! :D
diorang kata,, 
kalau kita nak naik tembok cina ni,,
memakan masa 2 tahun untuk sampai ke penghujung dia,,
eden tak larat kowt,,
huhuhu ;p
slim river aku nanti,, wah3! ;p


nampak tak harga tu,,
2880 ywen,,
kalau duit malaysia dalam rm1440
maheii =='


patung ni diorang cakap baru dijumpai,,
Allahua'lam :)


tinggi tak aku panjat,, huhuhu,, bangge oo orang badan besau macam aku dapat naik ni,, :p
*padahal naik sekerat jee pon,, aku yang paling last sampai,, HAHA! =='


aku pun tak pasti ni jambatan ape,, tapi ade sejarah die laa,, huhuhu :p


haaaa,, tu je laa yang dapat aku tunjuk kan,,
ade banyak lagi gambar,,
900 lebih gambar kat folder aku ni haa,,, 
nanti kalau aku upload kank,,
alamat nye aku sorang la yang tengok,, huhuh,,

so, kesimpulan nya,, kami tak banyak pergi shopping pon,,
memang laa orang kata pergi sane harge murah2,,
sebab nye semua barang kat dunia ni '' MADE IN CHINA ''
hahahah ! 
alhamdulillah,, aku dapat seorang tour guide yang banyak tahu pasal islam ni,,
dia ni orang atheis ( tak de agama )
insyaAllah,, kita doakan semoga Allah memberi hidayah padanya,, :) 
dan alhamdulillah jugak,,
aku dapat banyak ilmu tentang budaya2 kat sane,, :)
tu laa yang best nye bila kita jelajah negara orang  ^^

oke,, insyaAllah sampai takat ni je,, :)
sorry laa kalau bosan,,
saje nak wat post baru,, 
almaklum laa,, 
blog aku ni da bersawang2 kan,, huhuhu
 salam! :)



1 comment:

princess nabila said...

bestnye g beijing...ole2 tuk aku xde meh??ble blek??kate nk jumpe??i miss u..:)