Anak Kecil Yang Takot Api Neraka,,,

بسم الله الرحمن الرحيم
اسلام عليكم


keifik ya ahli blogger,, huhu,, 
das lama aku tak bukak blog aku ni,,
aku bukak pun just nak edit2 blog jee,, 
sian kat blog aku ni,, hahah!
abeh semua sarang binatang ade kat sini,,,
shhhuh! shhuhh! shuhh!! haish,,
wat menyemak jee ,, :p
oke,, sebagai pembukaan cerita,,
aku ade terbace satu kisah ni,,, 
kisah ni,, membuat kan aku terfikir sejenak,, ni pon,, aku copy cat jee,, 
semoga kita mendapat ikhtibar dari kisah ni,, :)




Diceritakan pada suatu ketika ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai. Ketika dia sedang berjalan-jalan, dia melihat seorang anak kecil sedang mengambil wudhu sambil menangis. Tidak lama kemudian, anak kecil tersebut menangis, dia pun berkata, "Hai anak kecil kenapa kamu menangis?"

Maka berkata anak kecil itu, " Paman, saya telah membaca ayat al-Qur'an sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ
Ertinya :  " Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu..."

" Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."
 Berkata orang tua itu, "Janganlah kamu takut, sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata anak kecil itu, "Paman, engkau adalah orang yang berakal, tidakkah paman lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan taruh adalah ranting - ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka taruh yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, " Ya Allah, anak kecil ini benar-benar lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kita nanti? "

Masya Allah…



p/s : Yang kecil sudah takut, ape tah lagi kita yang besar?

No comments: